Такса сградна инсталация не отпада за всички!

29 Окт

В днешната статия на в. „Монитор“ – „Пада такса сградна инсталация“, репортерката Ели Крумова е предала информацията като развален телефон. Така написана, статията подвежда потребителите, че във всички случаи на спиране на парното, могат основателно да откажат плащане на такса „сградна инсталация“, което е невярно.

Клиентите на парното могат в началото на отоплителния сезон да попълнят декларация, че не желаят да ползват парно отопление и оттук нататък няма да плащат за сградна инсталация, гарантираха юристите. Оттам уточниха, че заявлението за отказ от услугите на ТЕЦ-а ще бъде качено на интернет страницата на сдружението.

Още от сутринта започнаха да ми звънят клиенти с въпроса как да откажат да плащат тази такса. Именно това ме провокира да напиша тези редове, за да дам малко яснота по въпроса.

Изменението засяга чл.  62 от Закона за защита на потребителите , инкорпориращ европейското законодателство и по-конкрентно „Решение на Европейския парламент от 15 април 2014 г. относно защита на потребителите – защита на потребителите при предоставянето на комунални услуги“ :

Чл. 62. (Изм. – ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.
(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.
(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.

Централното отопление включва два компонента – парно и топла вода. Следователно, за да не плаща потребителят за сградна инсталация, той трябва да се е отказал както от парно, така и от ползване на топлата вода, или иначе казано, да не е потребител на топлофикационни услуги.

Другата „дребна“  грешчица, допусната от вестник „Монитор“ е, че в статията е цитиран пловдивският адвокат Димитър Деков, председател на пловдивското „Сдружение за правна помощ на потребителите“ , а не както се сочи на две места в статията, видният български  общественик, политик и адвокат  д-р Димитър Греков (1847 – 1901), избран за първия председател на Софийския адвокатски съвет през 1897г.

 

Advertisements

11 Коментари to “Такса сградна инсталация не отпада за всички!”

 1. Hombre октомври 29, 2014 at 22:27 #

  Госпожо Алексиева,
  Благодаря Ви за кратката и ясна правна консултация! Избавихте ме от някои заблуди. Бих искал да ви помоля за съвет по един случай свързан с наследственото право, стига да не възразявате. Готов съм да Ви заплатя съответния хонорар, ако приемете да се заемете с решаването на проблем от такъв характер.

  • Nelly Alexieva октомври 30, 2014 at 22:18 #

   Няма проблем да обсъдим въпроса. Моля, опишете ми казуса на имейл.
   Благодаря за хубавите думи!

   • Hombre октомври 30, 2014 at 22:52 #

    И аз благодаря, г-жо Алексиева! Изпратих Ви писмо на личния Ви e-mail,

 2. Александра октомври 30, 2014 at 14:21 #

  Цяла сутрин звъня в КЗП, Топлофикация и Комисията за енергийно и водно регулиране. Навсякъде ми казват, че няма такава декларация, с която да се откажа да ползвам услугите за парно и топла вода и има друг закон, който задължава потребителите да плащат за сградна инсталация. Какво да направя. или това е поредния парадокс в прекрасната ни страна!

  • Nelly Alexieva октомври 30, 2014 at 22:30 #

   Не ми остана време да напиша за проблемите, до които тази промяна ще доведе, но съм замислила и по тази тема да напиша няколко реда. Действително в ЗЕ и Наредбата текстовете са други и по тях отказът в отопляем блок е невъзможен.
   Разговарях с КЗП сутринта. Те са в доста цайтнотова ситуация. ДКЕВР дори не разбрали за тези статии. Разговарях и с пловдивското дружество, което разшумя по темата, от там една девойка, каза че е юрист, дори не знаеше чия собственост са тръбите на сградната инсталация – на ЕС.
   На този етап, моят съвет е да не бързате масово с такива откази и спиране на плащане, защото е много трудно да се прогнозира коя теза ще приеме съда- едни състави ще приемат едната, други – другата. Ще мине доста време докато ВКС се произнесе и уеднакви съдебната практика. Ще има и много загубени дела вероятно. За съжаление нещата не са толкова прости, колкото бяха представени в пресата и медиите.

   В ЗЕ и подзаконовата нормативна уредба има доста противоречия и непълноти. Според мене е най-добре първо да се атакуват текстовете от Наредбата като противоречащи на закон – ЗЗП.
   Ще се постарая да напиша няколко реда по въпроса.

 3. Eli Krumova декември 3, 2014 at 13:55 #

  Репортерката Ели Крумова съм цитирала напълно коректно и абсолютно точно думите на адвокат Димитър Деков, за което разполагам със запис от пресконференция от 28 октомври 2014г., отразена и от доста други медии в Пловдив, като например радио Пловдив и БНТ.
  Ще помоля да се въздържате от обидни квалификации и да изтриете фразата „развален телефон“ от Вашия иначе полезен блог.

 4. Stefanov юли 2, 2015 at 02:55 #

  СПОРЕД НПК, ИЗНУДВАНЕТО СЕ НАКАЗВА С ГЛОБА И ЗАТВОР. СГРАДНАТА ТАКСА ЗА ПАРНО Е 100% ИЗНУДВАНЕ. КОЙ СЪДИЯ ЩЕ ОСПОРВА! ГОСПОДА СЪДЕТЕ НЕ ЖАЛЕТЕ ИЗНУДВАЧА ДЕКЕВР. ДО ДУПКА ОТ ВСИЧКИ ЗАСЕГНАТИ,А ТЕ СА МИЛИОН И ПОЛОВИНА.

 5. Emilia септември 30, 2015 at 22:28 #

  Kak da se razbera s tezi gadove?Nie ne polzvame parno i topla voda .Oshte pri zakypyvaneto na apartamenta svalihme radiatorite i vodomera za toplata voda sas znanieto na Toplofikaciya i Termokomplekt.Veche 7 godini plashtame nyakakvi izmisleni moshtnosti.Pishete mi s tova izmenenie po chlen 62 ,kakvo tryabva da napravya,za da ne plashtam za sgradna instalaciya.

 6. Elena февруари 24, 2016 at 19:38 #

  Имам следния въпрос,ако може някой да ми помогне.Имам гараж в кооперация,който
  първоначално по проект е предвиден за отопление,но при строежа проекта е
  променен и не е топлофициран.В него не преминават никакви щрангове за отопление.
  няма отоплителни тела,както няма и изводи за захранване на отопление,не се
  ползва и топла вода.НО топлофикация заведе дело за неплатена сградна инсталация.
  Има ли право?

 7. Sonia октомври 26, 2016 at 06:09 #

  Sobstvenik sam na 1/2 chast ot apartament, zakupen s tsyalata istalatsiya za otoplenie kam Toplofikatsiya. Ot 2006 godina sled razvod s bivchia mi saprug, razdelih partidata. Az ne sam polzvatel na topla voda, no bivchiya mi saprug polzva. Radiatorite v apartamenta sa izklucheni. Toi e okupiral apartamenta, zakluchil go e s jelyazna vrata i ne mi dava dostap. Hodila sam pri prokurora, koito me posavetva da zaveda delo za delba. Tezi dela struvat mnogo skapo i nyamah sredstva. V jilichteto ne jiveya po obyasnimi prichini., no sam prinudena da plachtam za uslugi, koito ne polzvam. I ne samo za proslovutata sgradna instalatsiya, no i za taksa smet, koyato prakticheski ne proizvejdam v Balgaria, zachtoto jiveya v chujbina. Takiva bezobraziya, ima samo v Balgaria. Sega vodya skapi i preskapi dela, za da se osvobodya ot obchtoto jilichte i zadaljitelbnite zarobvachti horata taksi.

  • Sonia ноември 11, 2016 at 17:49 #

   Propusnah da napicha, che partidata e razdelena i vodata ne se vodi bna moe ime. Osven tova za taksa bitovi otpadatsi mislya, che e redno da se plachta na chovek a ne na apartament.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: