Да се махат радиаторите, а контрол срещу кражбите? -Становище на КЗК

3 Юни

Днешното становище на КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) относно махането на радиатори е едно добро пожелание. Но трябва да се мисли и за контрол. Всички сме чували честото тракане по тръбите през отоплителния сезон, означаващо само едно – как някой съсед сваля и сменя радиаторите.  Публична тайна е, че много хора имат долно и горно кранче на тръбите към радиатора, за да спират подаването на гореща вода. И това е нормално. Ако радиатор избие, ремонтът може да стане без спиране на отоплението на целия блок и без изпразване на системата на блока от гореща вода.  Но у нас тарикати използват тези кранчета за смяна на радиаторите с уреди за измерване, с радиатори без измервателни уреди.  Чиста работа, защото изненадващи проверки не се правят. Никой не  е длъжен по закон да ги прави. Или пък заявяват изключване на топлоподаването, разпломбират тръбите и си закачат радиатор.  И пак никой не проверява. Защото топлинните счетоводители не проверяват апартаментите със спряно топлоподаване. А и да опитат да проверят, съседите не осигуряват достъп. Няма санкции за неосигурен достъп при спряно топлоподаване.

И коректните съседи си плащат за тези кражби, но на никого не му пука. Ако случайно много възроптаят и поискат проверка в апартамента на крадеца, то той трябва да бъде уведомен предварително. И както се досещате, има достатъчно време за отстраняване следите от кражбата. Проверката констатира, че всичко е наред, обвинението е било неоснователно и съседа-крадец отново закача радиаторите и продължава в същия дух.

Ако се предвиди нормативна уредба, регламентираща задължение за изненадващи проверки, то нито ТЕЦ, нито топлинният счетоводител нямат право да влизат принудително в жилището на някого. Така, че пак опираме до осигуряването на достъп.

Ако пък се предвиди санкция при неосигуряване на достъп за изненадваща проверка, то съседът-крадец ще се измъкне, че е бил на работа и не е имало човек в апартамента.

Същото важи и за кражбата на вода, но начините крадене са малко по-различни.

Съседите ни здраво крадат и ток, защото проверката се прави (срещу солена цена) само до таблото с електромерите. След таблото – оправяйте се сами!

Та да не стане вместо да изпишем вежди, да извадим очи?!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: