Избори 2013 – резултати, скандали с бюлетини, прокуратура. На кого е удобно всичко това?

16 Май

Големите печелят, губещи няма.

Нова Тройна коалиция, или политически Тризъбец – на дръжката ГЕРБ, по зъбите БСП, ДПС и Атака, кацнала на главния зъб?

Дали пак няма някакви скрити договорки, както през 1997г.? Задавам си въпроса на кого е удобен целият този цирк, на който ставаме свидетели ежедневно. И ето какви еретични мисли ми минават:

1. ГЕРБ – официално печели изборите, но партията е политически изолирана от останалите партии и няма да може да управлява. Това е чудесен начин да абдикира от отговорността, защото много хора явно не са доволни от управлението на ГЕРБ.

2. БСП – официално е втора, но най-вероятно тя ще управлява.  Но най-вероятно няма да има нова Тройна коалиция, а управлението ще е „с подкрепата“ на ДПС и Атака. Нуждата от тази подкрепа и нестабилността на парламентарното мнозинство ще дава възможност за оправдаване на кривването от обявената предизборна политика в името на съгласието.

3. Атака увеличи електората си. И вече ще има сериозна възможност да влияе на управлението, но без да се коалира и да носи отговорност.

4. ДПС успя да си позапази оскотелия от глад електорат,  че даже се опитва да приобщи и друг електорат. Партията става светска. Уж се реформира. Но управлението отново ще зависи от волята на ДПС.

5. Заради разкъсването на синьото дясно пространство на много партийки, объркването и отчаянието на хората, реално и четирите партии по-горе си приобщават десен електорат.

6. Цацаров доказва, че не е човек на Бойко Борисов, разследвайки скандала с бюлетините, при това публично и прави изрични изявления, че и Прокуратирата се реформира и ще работи качествено. По този начин тушира скандала от избора му.  Но до поръчителите на отпечатването на бюлетините, най-вероятно няма да се стигне.

7. ГЕРБ заявяват на пресконференция, че ще сезират Конституционен съд (КС) за касиране на изборите.  Изборите на конституционни съдии, също бяха съпроводени с огромни скандали.  Ако се стигне до сезиране, най-вероятно КС ще се произнесе, че няма основание за касиране на Избори 2013. И също като Главния прокурор Цацаров, ще има възможността, отхвърляйки искането, да остави у хората впечатление, че съдиите от Конституционен съд също не са хора на Бойко Борисов.

8. ГЕРБ печели успокояване на отрицателните обществени нагласи, като доказва, че няма влияние нито над Главния прокурор Цацаров, нито над Конституционен съд, а с това косвено и над цялата съдебна система.

9. Най-вероятно и десницата ще спечели, въпреки, че не влезе в Парламента. Сега ще се пръкне нова дясна партия, било като се обединят старите и излъчат нови лица, било като формално се появи нова партия, която ще консолидира разпръснатия през годините десен вот.

И така, всички големи печелят.

Резултатите са удовлеТроителни. 🙂

Но главният въпрос е, дали народът печели от всички тези задкулисни игри?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: