Work and Travel USA – голямата заблуда за студентските бригади

18 Дек

Студентите, това са новите бели роби на Америка.

1.  Ще видя свят , ще пътувам.

Първата голяма заблуда е самото наименование – Work and Travel USA. Колко български студенти са пътували после из САЩ и са разглеждали забележителностите?!  В типичния случай студентите отиват, за да се скъсат от работа за жълти центчета, с които да си помогнат или за плащане на университетски такси, или да си купят лаптоп, или нещо друго.  Студентите отиват, за да работят, а не да пътуват из Щатите.

2. Това е студентска бригада.

И това е заблуда №2 – не става дума за бригада, а за работа, за трудови отношения, за трудово възнаграждение.  И като такава, цялата дейност по посредничеството, по сключването на договори и съблюдаване тяхното точно изпълнение, следва да бъде съобразено със законодателствата на двете страни – българското и американското.

И в тази връзка, Агенция по заетостта да не бяга от отговорност, а да си запретне ръкавите и да проконтролира всички фирми, предлагащи посреднически услуги по наемане на  работа в чужбина. Защото те до една не са лицензирани от Агенцията. Будалкат и правят разни законови еквилибристики, наричат трудовото възнаграждение „джобни пари“ (тук влизат и европейските au-pair), като самото понятие напомня за подаяние за вложения отговорен труд. Посредническите фирми се извъртат  и твърдят, че не става дума за трудови отношения, а за разни Програми за културен обмен.  И тук идва заблуда № 3

3. Work and Travel USA е Програма за културен обмен.

Официалната версия е, че Work and Travel USA е Програма за културен обмен.  Нещо ми убягва както културната част, така и обмена й. Колко американци понаучиха български език, благодарение на този културен обмен?!  Колко американци въобще разбраха нещо за България или посетиха България, впечатлени от разказите на нашите съсипани от работния ден студенти?!  Колко студенти посетиха забележителностите с изкараните пари?!   Дали градовете, в които се предлагат работните места, се отличават с някакви особени забележителности, които студентите да разгледат по време на престоя си в САЩ ?! Някой забелязал ли е специален подбор на населените места за работа по Програмата, отличаващи се с културно-историческо минало, географски забележителности и други обекти за културен обмен на информация ?

Посредническите фирми непрекъснато наблягат на усъвършенстването на езика, но основно изискване за получаване на работната виза е добро владеене на английски език.  Да, има някакъв елемент на езиково усъвършенстване за нашите студенти, но в лошия, американския вариант на езика.  А това пък е тихомълком завладяване на света.  Не, че американците не го владеят, но продължават с агресивното поведение на обиране на мозъци от цял свят, които никога в САЩ не могат да получат при равни други условия, еднакво заплащане с американците.

4.  Ще спечеля пари с труда си.

И тук идваме до четвъртата заблуда – че заплащането е адекватно на труда.  Почти не съм чувала за фирма, която да е заплащала на нашите студенти законово регламентирано възнаграждение, така, както ако бяха американски граждани.  В масовия случай нашите студенти дори не са информирани какви права имат!   Не знаят и към кого да се обърнат.  Студентите често биват рекетирани с разни допълнителни заплащания, каквито не са договорени.

Не случайно в началото ги нарекох белите роби на Америка.

В голяма част от случаите, студентите теглят кредити, които фирмите услужливо им предлагат, за да могат за заминат на тези бригади и след тяхното връщане и плащане на целия масраф, за студентите остават съвсем малко пари (или дори никакви пари) и успокоението, че са видели свят. Но всъщност от света са видели само самолетната седалка на дългия полет, мизерната квартира и мръсните чинии на този свят. За другото не са останали сили, време и пари…

5. Американската фирма-спонсор ще се погрижи да няма проблеми.

Петата и доста съществена заблуда е, че всичко е добре договорено и в САЩ, още с пристигането си, студентите ще бъдат посрещнати и през цялото време ще могат да разчитат на фирма – американският партньор по Програмата, наричана спонсор.  Но всъщност, пристигайки в САЩ, често още на летището, студентите разбират, че няма на кого да разчитат, освен на себе си, на приятели, ако имат такива, или на милостиви и състрадателни американци, нямащи нищо общо с тази Програма.  И то за основни неща като залък хляб и подслон.  А фирмата – спонсор някак е абдикирала от отговорностите.  (Това става ясно и от делото, което 41 студенти заведоха наскоро. )

Всъщност не е много ясно защо тези фирми биват наричани спонсори. Кого спонсорират? Как? За какви суми?  Май понятията са леко пообъркани. Всъщност нашите студенти спонсорират фирмата-спонсор и това спонсориране е еквивалентно, предполагам, на около $400 – толкова е разликата, ако сам си намериш работа.

Ако попритиснете с въпроси българската фирма – посредник за това коя фирма-спонсор е техният американски партньор, какви са договорните й задължения, ще се убедите, че бягат и не Ви предоставят точна информация по този въпрос.  Всъщност по нито един важен въпрос не ви дават точна информация и отговори, различни от рекламните.

Всъщност българските посреднически фирми наемат само служители, които са били на такава студентска бригада и изискват от тях да ви разказват от свое име колко всичко е било розово и как са разгледали целите Щати и как са се върнали с пълен джоб пари. Просто трябва да ви примамят.

В крайна сметка всички толкова се надпреварват да натрупат здрави печалби от бедния български студент, че дори Американското посолство се е оплело колко точно е таксата за интервю за виза – $140 или $160 .

Кандидатстване за виза

Всеки кандидат трябва да заплати такса за кандидатстване, която не се възстановява (160 щ.д.), в някои от клоновете на Юнионбанк в България.

Пакетът от документи за кандидатстване съдържа:

Квитанция от Юнионбанк за платена такса за кандидатстване (140 щ.д.);

Още доста може да се напише за заблудите и подводните камъни на Програмата за културен обмен Work and Travel USA.

И отново да припомня, че „Държавният Департамент на САЩ е открил 24-часова безплатна телефонна линия, за да помогне при разрешаването на проблеми или оплаквания, които могат да възникнат: 1-866-283-9090

И дано не се налага да я ползвате!

Advertisements

14 Коментари to “Work and Travel USA – голямата заблуда за студентските бригади”

 1. Az септември 14, 2013 at 19:46 #

  На мен ми хареса, не съм се скъсал от работа, обикалях много Ню Йорк, видях ниагарския водопад, върнах се с няколко хиляди долара, по-малко бяха от колкото очаквах но пък и лятото ми беше най-доброто което съм имал до сега, вярно е че плащат по-малко на чуджи студенти но това е и част от стимулациите от посолството към предприемачите да наемат такива студенти, как иначе да ги накараш да се занимават с чужди граждани ако не с пари, и културен обмен си има все пак за мен е по-важно аз да науча нещо, да образовам себе си, а другите ако са умни и те ще го искат, друг е въпроса че повечето американци не са

  Истината е че прекарах едно незабравимо лято в Лонг Айлънд и определено не исках да се връщам към реалния си живот

  • иван септември 29, 2013 at 22:25 #

   ти какво си работил че си спестил няколко хиляди , при това си и ходил до Ниагара… Да не си ял въздух и да си спал под някой мост в Куинс .. Аз живея тука САЩ Калифорния от 10г. и съм с 4500брутна на месец и за около година като се напъна събирам 3-4к и някой и друг долар от данъци … А съм и с висше.. Та ти какво си работил ? Директор ? 🙂 Бъди по скромен де.. 🙂

 2. иван септември 29, 2013 at 22:31 #

  Една вечер си пътувам за Тихуана на стрип бар и не само 😉 ми звъни една позната че на Летището в Сан Диего имало студенти 4 човека които се изсипали за Ст. бригада и ли както му викат там, и няма ни къде да спят нито знаят след 24 часа полети къде се намират… Та живяха унас 2 седмици докато се осъзнаят че не са в БГ 🙂 Бяха почти без пари горките та ето ви бригада .. счупваха се да бачкат в един голф ресорт да сервират на богаташите и да сменят кърпи и шезлонги по цял ден за бакшиши по 30-40 долара и 8на час… това е .. По късно им намерих квартира и спяха с още 3ма такива като тях та 7души в един 2 бедрума апартамент и ядяха в 7/11 хотдог и джънк фоот. .. та така е в Калифорния на бригада видях ги …

  • Petq октомври 16, 2013 at 12:49 #

   Оле майко,алооо тоя с висшето образование ти трябва да си ми пълен малоумник да живееш там да имаш висше и едвам да спестяваш 3-4к (с включени данъци) хаиде като не ти харесва обратно в BG, Но все пак ако си решил да оставаш имам няколко съвета към теб за да спестиш малко повечко и да пообиколиш и ти ако искаш,първо спри да пиеш толкова много ,спри и наркотиците така може и да спестиш някои лев,аа да и сигурно там където ходиш на работа се мислиш за най-работния и най-умния,те такива български простаци като теб не могат да спестят!А на всички останали искам да кажа …елате тук не е нужно да сте Директори за да спестите някои лев и да пообиколите малко ако имате желание,човек може да изкара 5-6 дни в Vegas,Miami,Bostan..абе където си пожелае за по-малко пари от колкото ако отиде на българското черноморие,не го слушаите тоя…

   • Деница ноември 12, 2013 at 18:41 #

    Здравейте, и аз бих искала да споделя нещо по темата…случайно попаднах на този блог и не мога да остана безучастна.
    Дамата, която е автор, явно не е участвала в тази програма. Да, посочва ситуации, които са възможни да се случат, и вероятно са се случвали. Но това дали човек иска да се скъса от бачкане или не, си е негов избор. Аз участвах в програмата 3 пъти, и пак бих участвала, но вече се дипломирах и е време да се заема с по-сериозни неща.
    Та, нека разбия заблудите на авторката,защото озлоблението, с което е писала, не ми дава покой 🙂
    1. Ще видя свят , ще пътувам. – това е ТОЧНО така. НО ако те мързи да си организираш екскурзия или да мръднеш поне до съседния град, няма кой да го направи вместо теб.
    3. Work and Travel USA е Програма за културен обмен. – точно така. Последното ми УАТ лято беше изминалото, и спонсорa държеше ВСЕКИ месец да описваме в какви културни събития сме участвали. Те самите ни изпращаха имейли с информация къде-какво може да посетим.
    4. Ще спечеля пари с труда си. – точно така. И знам точно колко ще спечеля,защото заплащането е почасово и знам колко точно часа съм работила. А там не е като в България-пълно е с почасова работа,стига да ти се работи наистина…
    5. Американската фирма-спонсор ще се погрижи да няма проблеми. – и това е така. Признавам,че са доста натоварени,но ако има проблем-реагират.Съквартирантката ми беше блъсната от кола,и спонсора и работодателя ми й помогнаха много,както за медицинската застраховка,така и с документите от болницата.А тези,дето кацат и не знаят къде се намират-да ме прощават,ама ако ТЕ самите не знаят къде ще живеят,къде са тръгнали?Има google maps и интернет като цяло,ако си поне малко грамотен,ще се оправиш.Все пак не сме на 5!
    Аз искам да посъветват всички,които четат това-да четат добре и да разчитат само на себе си.Все пак никой не е длъжен да се грижи за тях,те са големи хора и трябва да бъдат самостоятелни.За мен тази програма беше много ценна, упражних си езика, колкото не го бях правила в училище през всичките 7 години,колкото съм учила английски.Научих се да контролирам бюджета си добре,защото вече сама си изкарвах пари.И да, видях свят,и чакам приятели от щатите да ми дойдат на гости за Коледа. И най-хубавото е, че не съм само аз така, а стотици други студенти,които са си изкарали лято като никое друго 🙂

 3. теодора ноември 28, 2014 at 17:05 #

  Аз съм ходила на бригада в Щатите и останах много доволна. Не мисля, че работата е за жълти стотинки. Ако работиш като сервитьор в България ти плащат около 10 лв на ден, а в Щатите това е заплащането на час. Не успях да спестя хиляди левове, но за сметка на това подобрих английският си, обиколих почти цяла Америка и дори на връщане си позволих да остана в Амстердам за една седмица. Не знам дали човекът, който е написал тази статия изобщо си има реална представа за това как стоят нещата. Ако студентите бяха недоволни нямаше да ходят по няколко години поред всяко лято там!

  • Мартин април 12, 2017 at 18:23 #

   Не знам дали изобщо ще го видиш, но все пак.. Бих искал да разбера още за работата ти в Щатите, понеже и аз съм се насочил към това.
   Предварително благодар! 🙂

 4. Velnea ноември 23, 2015 at 00:09 #

  Според мен всичко е до късмет. Тази година ходих в Сан Диего, Маями, Бостън и Лондон и се върнах с $4000, а също чакам още $800 от данъци. Работих от 12 на обяд до около 9-10 вечерта, 5 дни в седмицата…. Мисля, че току що опровергах мита за „скъсването от работа за жълти центове“, за спане под мостовете и за това, че не можеш да обикаляш. За мен това е една страхотна възможност да изкараш пари, да видиш нови места и да се запознаеш с нови хора. Относно заплащането – разбира се, че няма да плащат като на американски гражданин. Най-малкото ако си такъв ще плащаш още 2 данъка (които не се възвръщат) и пак няма да взимаш лудите пари. Да не говорим за стандарта им на живот. Също така спонсорът наистина се интересува от теб. Веднъж закъснях да им пиша (както трябва всеки месец) и веднага се обадиха на работодателя ми да питат дали всичко е наред и да им се обадя лично по телефона при първа възможност. А и дори да не се „грижат“ за теб, мисля че сме големи и зрели хора, които отдавна трябва да са почнали сами да се грижат за себе си и да не чакат някой друг да го прави, имайки предвид, че отиваш на 7-10000 километра от дома и приятелите. Моя съвет е да се надявате на добра работна оферта и да мислите с главата си. Но явно има и недоволни, явно 3 години имам късмет с тези бригади, надявам се и 4-та да е така ^^

 5. Деница януари 29, 2016 at 07:47 #

  Значи да не бъда група.. но цялата ви статия е заблуда :д Като цяло такива обобщени коментари не са верни..винаги има и доволни и недоволни. Изключително многи зависи от мястото на, което си попаднал и от самата ти нагласа. Първо (да бях на бригада) 99% от хората с, които се запознах (не бяха малко ;)) ходиха на екскурзии за по 5-10-15 дни. Второ, да студентска бригада е! Работиш с многи млади хора от различни държави, определено опознаваш културните им особености и да, културен обмен е. Срещнах се и опознах, както американци, така и турци, македонци, ямайци и тн. Другата ваша заблуда, посочена в статията: Да печелят се много добри пари, ако работиш усърдно и те повишават..и отношението е много добро и уважително от страна на шефове и мениджъри. Разбира се има значение и къде в Америка си попаднал..трябва да избираш дестинацията внимателно! Определено няма шанс в бг да се спечелят толкова пари..а разбиране и уважение от страна на шефове също е в минимални количества. Разбира се, могат да възникнат проблеми..но като че ли в бг не отиваш на морето и не работиш, а после те уволняват. Пувала съм за множество злоупотреби. В америка злоупотрепите са мн по малко..а винаги имаш възможност за намиране на др работа..и винаги има мн хора около теб, които биха ти помогнали. В америка си семейство с повечето студенти..не си сам. Общо зето бих казала: избирайте си мястото на, което отивате. Не се доверявайте на тази глупава статия! ПЕЧЕЛЯТ се пари с ТРУД И ПОСТОЯНСТВО, ходиш на екскурзии, имаш страхотни запознанства и нови приятелства..просто остава една незабравима емоция, която не може да се опише 😉

 6. dd октомври 3, 2016 at 15:06 #

  изобщо не съм съгласен, препоръчвам на всеки да отиде на бригада. хем ще види свят хем ще изкара някой лев. за едно лято може да върнеш в бг над 15 000 долара. това не са жълти центове

 7. Мартин февруари 2, 2017 at 22:45 #

  Виждам, че има доста мнения по въпроса, но моя отговор е 100%-во „ДА“ за заминаване на студентска бригада в САЩ, изключително преживяване което препоръчвам на всеки един студент. Разгледах много забележителности в Америка, намерих нови контакти и се върнах със доста финанси, които ми дадоха невероятен старт в живота. Факт е, че повечето фирми са сходни, но от моя опит най-доволен останах от ABC Abroad обслужването е невероятно освен това след като се върнах от Америка ми предложиха услуга за връщане на данъци от САЩ и след 2-3 месеца ми възстановиха $930, което беше почти цялата сума от всички платени данъци.

  • iVA октомври 29, 2017 at 19:20 #

   Vsichkite komentari s edno edinstveno izkluchenie sa pisani ot tezi agencii , deto kradat parichkite na studentite za tezi brigadi ! Alchnost do N stepen ! Istinata e , che se raboti samo JuLY and August na FULL TIME , plashtaneto e unizitelno , kvartirite sa mizerni – TOVA E GOLATA ISTINA! TUK TAM IMA NQKOI VRAZKAR S HUBAVA JOB OFFER !

Trackbacks/Pingbacks

 1. Гледната точна един блогър за WAT в Америка | Бригади.инфо - март 30, 2013

  […] против. Ако желаете можете да видите статията – тук. Всеки от нас ще си каже, най-вероятно тя е просто една […]

 2. Гледната точка на един блогър за WAT в Америка | Бригади.инфо - март 30, 2013

  […] против. Ако желаете можете да видите статията – тук. Всеки от нас ще си каже, най-вероятно тя е просто една […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: