Трагедията на българското образование – кандидатстудентска кампания (КСК) 2012

20 Юли

Започнаха да излизат резултатите от кандидатстудентските изпити 2012. И те са трагични. Като цяло, броят на явяващите се кандидат-студенти на най-масовите изпити – тези по родния ни  български език/ литература, намалява. На този фон, процента на скъсаните се увеличава. Резултатите са трагични.

В Софийски университет (СУ):

1117 явили се през 2012 г., 1746 – през 2011г. 

48,39 % скъсани през 2012г. ,  37,40 % – през 2011г.

Т.е. около 576 издържали изпита през 2012г., около 1093 -през 2011г. , или с около 517 по-малко .
А в СУ са обявили прием само в специалността право 300 броя редовно и 80 броя задочно. Следователно от 576 издържали изпита, 380 души ще бъдат приети само в тази специалност. Остават около 200 броя за останалите специалности. Разбира се, желанията не се разпределят само в специалност право, това е само пример за илюстриране на проблема.  Това означава, че Софийски университет ще приема в елитните си специалности студенти, едва скърпили тройки. А за всички останали специалности ще приеме и скъсаните на изпита кандидат-студенти – било чрез оценка от матурата,  било чрез преразглеждане на двойките.

Не по-различно е положението и във Великотърновския университет(ВТУ), вторият най-стар университет в България. На най-масовия изпит – теста по български език, чрез който се влиза в повечето специалности, са се явили 1481 кандидат-студенти.  От тях само близо 60% са се справили с изпита (около 890 броя). Обявените места в университета през 2012 са 2494, а през 2011 са били 2335, т.е.  149 повече от миналата година.  Минималният бал от първо класиране за двете най-желани специалности – психология и право, е паднал с около 0,70 спрямо миналата година.  Всъщност издържалите изпита, ще попълнат околло 35% от обявените места!  Това означава, че във ВТУ също ще приемат и двойкаджиите.

За съжаление, точно тези двойкаджии, ще бъдат бъдещите учители, които ще преподават своите знания на бъдещите ученици! Защото педагогическите профили са от най-нежеланите при подреждане на специалностите от кандидат-студентите.

От тук и резонният въпрос – дали елитните специалности продължават да бъдат толкова елитни, след като качеството знанията на студентите е паднало толкова много?! И дали на държавата са й необходими толкова броя специалисти ( в посочения пример – юристи) !? Дали има работа за всички тях?! Простичкият отговор е: НЕ!

Тогава защо се получава този парадокс – броят на обявените места се увеличава, а броят на издържалите изпитите за ВУЗ намалява ?!

Отговорът е простичък – за пари.

Университетите вече не се интересуват нито от качеството на знанията на кандидат-студентите, нито от качеството на дипломираните студенти. Важното е да се получава държавна субсидия и студентски такси.

Академизмът отдавна е забравено понятие в нашите университети.

Боже, опази България от липсата на качествено образование, от бъдещия елит !

Advertisements

8 Коментари to “Трагедията на българското образование – кандидатстудентска кампания (КСК) 2012”

 1. penko юли 24, 2012 at 23:32 #

  ЕЕЕ, проучете малко преди да пишете бе…НЕЛИ, НЕЛИ- най- старият университет в БГ след СУ, е УНСС-Университета за национално и световно стопанство, създаден през 1920, къде ми слагаш тва смешното ВТУ, което е създадено през 1963…

  • Nelly Alexieva юли 27, 2012 at 09:12 #

   Да, наистина, човек трябва да чете ВНИМАТЕЛНО преди да пише. Нека не бъркаме ВУЗ с Университет!
   Уважавам УНСС, но този ВУЗ не е университет в периода 1940 – 1995 г. Да не говорим, че в този период е бил и факултет на СУ. Не ми е известно някога ВИИ „Карл Маркс“ (днес УНСС) да е бил ВУЗ, подготвящ кадри във фундаментални хуманитарни клонове на науката, каквито са СУ и ВТУ. В този смисъл УНСС се префасонира от ВУЗ – Институт, подготвящ кадри в икономически направления, в Университет- за пари. И загуби смисъла и авторитета на икономически ВУЗ.

   Но нека не изместваме темата. Става дума за липсата на качествени знания и достатъчно добра подготовка на кандидат-студентите. Използвала съм данни от КСК на тези два университета, за илюстрация на процеса „липса на подготовка на новото „копи-пейст“ поколение“. Ако бях използвала данни за УНСС, то щях да направя сравнение със Стопанската академия в Свищов- другия сериозен икономически ВУЗ, също и във Варна.

   Казаното в поста важи не не само за СУ и ВТУ, важи и за УНСС, както и за всички останали ВУЗ-ове в страната.

   За съжаление…

 2. Милена ноември 7, 2012 at 17:54 #

  Аз на изпита по Български език в ПУ изкарах 5,40 и едвам ме приеха…

  • Nelly Alexieva ноември 7, 2012 at 18:03 #

   Предполагам, след многоточието следва „… в специалността, която исках“
   Надали ПУ прави изключение от останалите ВУЗ-ове.

 3. Мим декември 24, 2012 at 18:57 #

  Едвам са те приели,защото другите ти оценки са били боза.

  • А ал април 9, 2013 at 19:05 #

   Много ясно,че ще има най-много кандидати за право,при положение,че един нотариус взема минимум 3 пъти повече от един учител. Естествено,че образованието ще се прецаква при такава система. Нека не съдим СУ за грешките в управлението.

   • Nelly Alexieva април 14, 2013 at 15:23 #

    А дали сте наясно как се става Нотариус и колко свободни места има ?!

 4. Бивш студент ноември 30, 2014 at 15:54 #

  Мила Нели, УНСС е университет, подготвящ кадри по обществени науки, не по хуманитарни, затова няма как да искаш всички университети у нас да имат основно педагогически и филологически специалности (каквито са повечето хуманитарни науки), освен това е бил факултет принудително на СУ само за 4 години – 1947 – 1951. Прочети историята на сайта на университета, написана е подробно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: