България мълчи за ACTA

12 Юли

Вчера, 11.07.2012 г., Министерски съвет (МС) публикува поредното странно решение. Този път отново ACTA е в полезрението. С това Решение на МС  България отказва да участва в производството по тълкуване пред Съда на Европейските общности дали АСТА противоречи на ХАРТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ и Договорите на ЕС.  Въпреки биенето в гърдите на Бойко Борисов, че България дала пример на останалите страни, спирайки процедурата по сключване на АСТА, в момента МС реши да мълчи. Нашето Правителство  няма мнение по въпроса дали ACTA противоречи на правните актове на Европейския съюз.

Решението е от типа „говорим едно, пък разбираме друго“.

Дневен ред на заседанието на Министерския съвет на 11.07.2012 г.

40. РЕШЕНИЕ ОТНОСНО ПРОИЗВОДСТВО ПО ПОСТАНОВЯВАНЕ НА СТАНОВИЩЕ ПРЕД СЪДА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ОБРАЗУВАНО ПО ИСКАНЕ ЗА СТАНОВИЩЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА КАМИСИЯ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.218, ПАРАГРАФ 11 ОТ ДОГОВОРА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (СТАНОВИЩЕ 1/12)

Внасят: министърът на икономиката, енергетиката и туризма

министърът на външните работи

 

 

България окончателно се отказва от АСТА
11 Юли 2012
Правителството отказа да даде съгласие България да участва в производството по постановяване на становище пред Съда на Европейския съюз, образувано по искане на Европейската комисия за тълкуване дали Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между ЕС и неговите държави членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и Съединените американски щати (АСТА) е съвместимо с Договорите и по-специално – с Хартата на основните права на Европейския съюз.

 

На 15 февруари т. г. правителството прие решение за спиране на процедурата по сключване от България на АСТА. В началото на м. юли и Европейският парламент отказа да одобри подписването на споразумението.

 

С днешното си решение правителството прекратява окончателно процедурата по сключване на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането.

Интересно е, какво точно пише в стенограмата, но тя не е публикувана още.

Интересно е как с решение за отказ от участие в съдебно производство по тълкуване пред Съда на ЕС , без оттегляне на подписа и без отказ за ратификация от българския Парламент, се оказва, че България се е отказала от АСТА. 

Ще изчакаме търпеливо публикуване на пълния текст от това Решение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: