Матури (ДЗИ) 2012 – прехвърляне на топката и липса на важна информация – МОН, РИО София-град, сайта zamaturite.bg

19 Юни

Преди няколко години имаше статистическа информация за матурите (ДЗИ). Не помня точно на чий сайт я гледах.  Но имаше данни за всяка матура колко души каква оценка имат. Също и средната оценка на всяко училище от дадена матура.

Тази статистическа информация е много важна, защото тя е в основата на най-правилната преценка относно качеството на обучение в дадено училище, както и основа за прогнозиране относно кандидат-студентската кампания. (Много ВУЗове приемът се осъществява чрез оценка от ДЗИ (матура) ).

Но според  МОН (Министерство на образованието и науката) тази информация въобще не е важна нито за зрелостниците, нито за кандидатстващите след 7-ми клас, нито за родителите. И няма защо да бъде качена на сайта и да става всеобщо достояние.  С една пресконференция обществото бива информирано колко оценки 2 има тази година, колко 6 и сравнението с миналата година.  А това не интересува никого.  Тази информация въобще не представлява интерес относно качеството на образование в конкретните училища и относно кандидатстването във ВУЗ,  не дава възможност за преценка на зрелостника къде се намира в общия кюп.

Налице е едно прехвърляне на топката между МОН, РИО София-град, сайта http://zamaturite.bg (сайт на МОН) …

1.  При два разговора с Пресцентъра на МОН бях информирана, че те такава статистическа информация не качват и да се обадя в регионалния инспекторат – те имали информацията.  Както и, че това било информация на ЦКОКУО ( Център за контрол и оценка на качеството на училищното образование) , който също е звено на МОН.

2.  РИО София-град. Абсурд е да си въобразявате, че някой ще ви вдигне основните им телефони.  В такова време при тях никой не отговаря. Опитвах многократно да се свържа на телефона за контакт, на телефона на началника, както и със старши експерт – Информационно осигуряване. Без резултат. Все пак в края на работното време успявам да се свържа с Председателя на комисията, от която научавам, че тепърва ще се обработва информяцията, но РИО не получава статистически данни за цялата страна, а само за София. Не съм си и помисляла друго!

На сайта им в раздела за ДЗИ, чета  „Цялата информация за държавните зрелостни изпити на http://www.zamaturite.bg ,

където, впрочем и сайта на МОН ме прехвърля.

Следвам линка и отивам в

3.  За матурите: http://www.zamaturite.bg (това е специален сайт на МОН). Очаквам да намеря наистина всичко за матурите там.  Звъня на горещия телефон : 0800 19 010 . Оказва се, че не е актуален. От няколко години. Всъщност съм се обадила на експерт от МОН, нямаща нищо общо с матурите.

Цъквам Висшите училища и матурите – пак „актуална“ информация – от 2008 и 2009 год.

И така – статистическа информация НЯМА. 

Госпожо, за какво Ви е ?!

МОН прехвърля топката насам,  натам, за да оправдае несвършената работа.

Advertisements

Един коментар to “Матури (ДЗИ) 2012 – прехвърляне на топката и липса на важна информация – МОН, РИО София-град, сайта zamaturite.bg”

  1. Haho юни 22, 2012 at 12:45 #

    Ами как да има статистика, като резултатите са срамни! Ама нали и това е работя, която някой в МОМН трябва да свърши. А доколкото за прехвърлянето на топката, лично не съм учудена, защото това им е теретипа на работа. Няколко пъти съм имала разговори по други поводи в лица от въпросното министерство и всеки ти казва, че той не отговаря и ти дава телефон на следващия в списъка и така до безкрайност.
    Като се има предвид, че образованието е Бг е все по-зле, защо ли се размножават чиновниците в МОМН и каква я вършат?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: