ACTA – ОПАСНОСТТА СЕ ЗАСИЛВА

12 Юни

Днес, на сайта на Международната търговска камара, се появи статия, със заглавие „ACTA е необходима на Европа“, в която сърцераздирателно се призовават всички институции на ЕС, включително и Съдът на Европейските общности,  да подкрепят ACTA. В прессъобщението, подписано от 130 търговски федерации, се съобщава, че АСТА е едно разумно и балансирано търговско споразумение, подписано добросъвестно от Европейската комисия. Твърди се , че са взети разумни предпазни мерки защита на основните свободи и се апелира споразумението ACTA да не бъде отхвърлено преждевременно въз основа на неверни аргументи.

Всъщност истината за ACTA е следната:

1.  АСТА беше подготвяно и подписано тайно, както от ЕК, така и от представители на отделните държави, а това изключва каквата и да била добронамереност.

2.  Критиките срещу АСТА са много добре аргументирани и почиват на факти и в никакъв случай не се вместват в понятието „неверни аргументи“.

3. Подписалите апела в подкрепа на ACTA, са само и единствено организации, управляващи авторски права и други права на интелектуална собственост, т.е. силно заинтересовани АСТА да влезе в сила.

4. Невярно е твърдението за защита на основните права и свободи на гражданите. Балансът между тяхната защита и защитата на авторските и другите права върху интелектуална собственост, е силно нарушен полза на последните още с поредица последователни промени както в европейското, така и във вътрешните законодателства.  Внимателният прочит на Хронологията на събитията показва недвусмислено, че процесите са текли едновременно и се е бързало с промени във вътрешното законодателство. Сега отново тихомълком вървят още промени – в Наказателния кодекс. По този въпрос прочете блоговете на Пейо и Нели Огнянова.

Не е нормално като потребител да закупиш законно диск с музика, да заплатиш авторски права и да се притесняваш как и кога да  го слушаш, за да не се окажеш престъпник.  Защото, ако го слушаш в колата си на отворен прозорец, вече го разпространяваш незаконно пред неограничен кръг хора.

Не е нормално и авторите да получават трохичките от огромната пита на своя труд.  защото това е скрепено със закон ограбване.

5. От години ни се внушава, че сме престъпници – грабители, чрез употребата на термина „пиратство“, който представлява подмяна на понятия на законодателно ниво.

6. На фона на почти пълната липса на свобода на словото в България, блоговете остават единствен и основен източник на достоверна и добросъвестна информация на обществото относно процеси, факти и събития.

7. Съвсем спонтанн целият свят се вдигна на протести срещу ACTA, защитавайки и малкото му останали свободи.

Това пресъобщение демонстрира как и европейските, заинтересовани от АСТА търговски федерации, се обединяват по примера на американските, което крие сериозна опасност от упражняване на натиск за приемане на ACTA,  върху институциите на ЕС и Съда.

Всъщност АСТА не е необходима на Европа. Напротив! В съвременните условия, Европа е залята от американската култура (музика, филми и др.) и продукти.

А това означава само едно – европейските пари, нашите пари, ще изтекат към Америка.

Не! Европа няма нужда от AСТА!

Само Америка има нужда от АСТА.

Гражданите на света нямат нужда от ACTA! Творците нямат нужда от АСТА!

Само организациите- монополисти имат нужда от АСТА !

Advertisements

Един коментар to “ACTA – ОПАСНОСТТА СЕ ЗАСИЛВА”

  1. ΛOԀOHS NƎW∀⅂Ԁ (@plamenshopov) юни 13, 2012 at 07:10 #

    Твърде добре!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: