АСТА – опасността продължава да дебне!

12 Апр

Вчера Емо предупреди за смисъла и съдържанието на отправеното от Европейската комисия запитване до съда относно АСТА, както и за бавенето на процеса.

Той е дал и превод на отправеното йезуитски звучащо запитване:

Намира ли се Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA) в правен унисон с европейските договори, и по-специално с Хартата на основните права на Европейския съюз?

Моето лично мнение е, че процесът се бави, защото в момента текат активни преговори „под масата“, и ЕК търси начин, въпреки всенародното недоволство и протест, да прокара АСТА.

У нас:

Бойко Борисов се опита да си присвои заслугите за временното спиране на приемането на АСТА.

Но ние видяхме какво се случва в момента с мораториума върху добивът на шистов газ. Първо налагат мораториум под натиска на обществото. После масово ни облъчват, че Полша „доказала“ безопасността на метода !!! А сега ни пробутват идеята, че видиш ли, мораториумът стопирал въобще търсенето на газ в България… , че ние ще си търсим шистов газ и ще си го добиваме…. , че само така можем да договорим по-ниски цени за доставка на руски газ… !!! Ами като са некадърни да договарят, ще имаме най-високите цени на доставка в Европа!

Същото ще се случи и с АСТА!!! Ще дойде момент, в който ще започнат и там да ни извиват ръцете!

А в АСТА са предвидени множество клаузи, според които съдът трябва да извършва преценка по целесъобразност. Но според българското законодателство, преценката по целесъобразност е в правомощията на административните органи и е необжалваема в съда! Това означава, че ако АСТА влезе в сила за България, ще превърнем съдилищата в административни органи и няма да можем да обжалваме актовете им, постановени по целесъобразност. Това би било изключително опасно явление за вътрешноправния ред! Ще се получи едно преливане на изпълнително-разпоредителната власт (администрацията) със съдебната (контролираща тази администрация). А това е недопустимо. И сега е достатъчно трудно да се борим срещу актове на административните органи, а ако лишим съда от неговите правораздаващи и контролиращи функции, ще бъде невъзможно да очакваме и получаваме справедливост.

А това би влязло в противоречие и с правото ни на справедлив процес !!!

Какво трябва да направим ?

Да не спим!

Имаме право на ПЕТИЦИЯ!

За петициите ще напиша в следващ пост.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: