Ще ни оставят ли без храна инвестициите на Катар ?

20 Март

Безкрайно оптимистично и ведро звучат преговорите за инвестиции на Катар в България. Като изключим, разбира се, дребните неразбории с оставката на министър Трайков.

В медиите се излъчват прекрасни филми за Катар и как това е най-богатата икономика в света. И колко добра работа е свършило правителството, договаряйки инвестиции на Катар у нас. Как ще се отворят работни места. И колко прекрасен ще стане живота.

Този държавен оптимизъм някак не успява да ме заплени. Между редовете прочитам как ще бъде разпродадена останалата ни земя, как катарският бизнес ще инвестира в механизирани системи за производство на храна, която ще изнася в Катар.  Още преди няколко месеца, когато в медийното пространство много бегло се прокраднаха тези договорености на Министърът на земеделието Мирослав Найденов с Катар, със свито сърце усетих лошия привкус и заплаха на информацията.

Това означава твърде малко работни места за българи и липса на родно производство на земеделски продукти – т.е. ще внасяме храната си. Ще се ликвидира дори и малкото останало родно производство. А всички добре знаем какво е качеството на вносните храни – евтини, замърсени с пестициди, с тежки метали и т.н., пълни с ГМО продукти.

Благодарение на поредица геноцидни политики, упражнявани в последните години, нашето поколение боледува сериозно. Нашите деца боледуват. И то не в преносния, а в буквалния смисъл.

Българският народ върви с много бързи стъпки към своето унищожение.

Да благодарим на всички политици.

Advertisements

2 Коментари to “Ще ни оставят ли без храна инвестициите на Катар ?”

  1. Валентин Стойков април 13, 2012 at 15:36 #

    Ако знаят как и могат да произвеждат храна ефективно защо да не го правят? По-добре ли е земите да пустеят и никой да не ги обработва? Храна се внася, защото тази произведена в други държави е по-евтина. По-евтина е, защото невежите тук не знаят как да произвеждат ефективно. Освен това държавата (ЕС) създава бюрократични пречки и изкриява пазара с квоти и субсидии.

  2. Валентин Стойков април 13, 2012 at 15:40 #

    А дали ще се изнася за Катар или за други държави (или ще се продава на вътрешния пазар) не е много ясно. Това зависи от пазарните цени към съответния момент. Храната ще се продава там, където продажбата ще доведе до най-голяма печалба за продавача (ако продавача е достатъчно интелигентен). Например ако

    цената в Катар минус транспорта до там < цената в България

    е логично стоката да бъде продадена в България. Разбира се това е твърде опростено, има и други фактори, които трябва да се вземат предвид (цената за преодоляване на бюрократичните пречки при продажбата, риска храната да се развали докато се транспортира и др.).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: