Нов удар по мрежата! Европа търси измъкване от кризата чрез мерките в АСТА

15 Февр

„Трябва да насочим сериозен ресурс в тази посока, защото ако нарушенията на интелектуалната собственост в рамките на Европейския съюз бъдат ограничени, това ще доведе до подобряване на икономическата ситуация и по-бързото излизане от икономическа криза„, заяви пред ЕП испанецът Антонио Идалго, член на Комисията по правни въпроси и член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

Това е записано в кореспонденция на специалния пратеник на вестник „Република“ в Страсбург  Йордан С. Йорданов в статията “ Европа пуска интернет полиция“ с подзаглавие „България се оттегля от АСТА, но парламентът в Страсбург отвори пътя за ратификация „

Европейският парламент е гласувал Регламент ( Регламента се прилага директно във вътрешното право на държавите, без да е необходимо гласуването на друг закон) на първо четене да се създаде специална Агенция по интелектуалната собственост и пиратството , наречена Обсерватория, със задача да следи за всякакви нередности в интернет. Тя  ще се превърне в център за събиране, контролиране и отчитане на информацията и данните за всички нарушения на правата върху интелектуална собственост, според Антонио Идалго пред ЕП. Евродепутати намират пряка връзка с АСТА.

Европейската обсерватория за фалшифицирането и пиратството ще включва представители на обществения и частния сектор.

„ДОКЛАД

относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за възлагане на Службата за хармонизация във вътрешния пазар (марки, дизайни и модели) на определени задачи, свързани със защитата на права върху интелектуалната собственост, включително обединяването на представители на обществения и частния сектор в Европейска обсерватория за фалшифицирането и пиратството

(COM(2011)0288 – C7-0136/2011 – 2011/0135(COD))  „

В текста на Регламента четем :

„Прилагането на добре обмислен, хармонизиран и прогресивен подход към правата върху интелектуалната собственост е от първостепенно значение за успешното постигане на амбициозните цели, заложени в стратегията „Европа 2020“, включително Програмата в областта на цифровите технологии за Европа.“

Явно протестите срещу АСТА са предвидени предварително и са добре премислени, може би дори за отвличане на вниманието от други процеси и решения, течащи паралелно както на ниво Европейски органи , така и на ниво държавни. А политиците продължават тайните координирани действия.

Всъщност чрез рестриктивни мерки и прекомерен , небалансиран обем на защита на правата върху интелектуалната собственост, политиците са решили извършат измъкването от световната криза.

Старата максима „хляб и зрелища“ е валидна в пълна сила и в нея са видели начина за решаване на все по-задълбочаващите се проблеми.  Народът не може да се лиши както от хляб, така и от зрелища. Това е минимумът за човешкото съществуване.

Advertisements

3 Коментари to “Нов удар по мрежата! Европа търси измъкване от кризата чрез мерките в АСТА”

 1. ШриЛанко февруари 15, 2012 at 23:24 #

  Правейки богатите по-богати, а бедните по-бедни НЯМА да се справят с кризата. Ума ми не го побира как като спрат на народа кранчето ще се справят с кризата – ние нямаме пари за по 40лв филма и просто ще спрем да гледаме. Не виждам кой ще спечели от това. Може приходите от кино да скочат малко и толкоз.
  НО те не отиват във фонд „АнтиКриза“ а в U.S.A.

  • Nelly Alexieva февруари 16, 2012 at 00:52 #

   Печалбата в случая ще е нашата необразованост и неинформираност.
   Прост народ , лесно се управлява!

 2. Антон февруари 16, 2012 at 10:03 #

  EU мамутът, който иска да живее в новата за него ера. Е не става, да си запази дългата козина от ледниковият период, във фазата на глобално затопляне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: