STOP ACTA Споделянето е безплатна реклама

13 Февр

Дали наистина споделянето реално ощетява носителите на права върху интелектуална собственост (ПИС) ? Разбира се , че не ги ощетява. Напротив! То представлява една форма на безплатна реклама на тези обекти.

Всеки носител на ПИС се стреми да рекламира своя продукт, т.е. информира възможно най-голям кръг хора за съществуването на продукта и за неговите качества. И плаща скъпо и прескъпо за реклама.

А каква по-лесна, при това напълно безплатна реклама, от споделянето в мрежата.

Губят ли носителите на авторски права от тази безплатна реклама ?

Отговор на този въпрос дава нов доклад на швейцарското правителство.

„Швейцарското правителство е установило, че създателите на авторски продукти така или иначе получават парите за труда си и загубите им от пиратството се компенсират от други източници на доходи като концерти, прожекции в кина и търговия със сувенири. Хората не плащат за самото съдържание, но са принудени да извадят пари ако искат да преживеят истински емоции. Последните няма как да бъдат изтеглени от някой пиратски сайт и идват само чрез закупуването на физически продукт или посещението на някакво събитие.

Швейцарците смятат, че забавната индустрия трябва да се адаптира към съвременните реалности, ако иска да печели повече пари, отколкото прави в момента.“

Щом АСТА въвежда презумпция за щета при ползване обекти на авторско право, то нека законът въведе и презумпция за щета при рекламната дейност и всеки, който по някакъв начин е рекламирал пряко или непряко даден обект, да има също право на обезщетение. Така би било по-справедливо  и би имало малко по-добър баланс на права, какъвто се изисква в Хартата на основните права.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: