АСТА, SOPA, PIPA – нова форма на съвременна световна война ?

12 Февр

В съвременните войни победител ще е този, който владее технологиите, културата, медиите.

В този смисъл е мнението на проф. Масимо де Леонардис.

Забелязват ли се напоследък признаци за овладяване на тези три фактора?

Контролът върху медиите е явен.

1. Парламентарното изслушване на Министрите Трайков и Рашидов, въпреки огромният обществен интерес, не беше излъчено директно нито на сайта на Парламента, нито по телевизиите, нито по радиата. Единственото излъчване беше по лайф стрийм канал.

2. Протестът на 11.02.2012 също не беше излъчван директно от водещите медии. Нещо повече, в новинарската емисия на някои телевизии, въпреки, че е световна новина №1 за деня, беше забутана някъде на опашката, между другото.

3. Като цяло, с малки изключения, основните телевизии са скучни, новините им не се различават, липсва качествена публицистика, тормозят ни с разни риалити, с едни и същи лица, които по подразбиране нямат нищо ценно за казване и не дават нищо на обществото. Насаждат ни основно сапунени сериали. Стилът и езикът са сведени до елементарно ниво. Налице е тотална абдикация от възпитателната обществена роля. Под предлог, че са частни и че излъчват това, от което хората се интересуват. Но хората всъщност не се интересуват от тази псевдо култура, те просто нямат избор и по този начин обществената култура бива манипулирана.

4. Под предлог защита на лични данни и забранена реклама, новините, чиято основна характеристика е “кой, какво, къде”, се изпразниха от смисъл и съдържание и придобиха отвлечения, несъдържащ конкретна информация, вариант ”някой, нещо, някъде” направил. Покорните биват толерирани и финансирани чрез предоставяне възможността да излъчват скъпо платените реклами, а непокорните биват лишавани от реклами, санкционирани и осъждани.

Медиите се изпразниха от информация, смисъл и съдържание!

5. При тази осакатена медийна среда, интернет се явява като основен коректив. В мрежата хората споделят, обменят идеи, информират се , протестират, гледат и слушат на живо това, което е заглушено и затъмнено в официалните медии. Затова мрежата е пречка, която също трябва да бъде контролирана и това е една от основните цели на АСТА.

Контрол върху технологиите

1. Развитието на технологиите трябва да бъде контролирано. В противен случай те могат да се поемат в опасна посока, която е извън контрола на управляващите.

2. Технологиите не се развиват случайно. Те почиват на база на предишен опит и открития. Най-удобният начин за контролиране на технологиите е чрез правата върху интелектуалната собственост (ПИС). Създателят на нова технология трябва първо да получи разрешение и да плати на всички носители на права върху старите технологии, които ще ползва за създаване на своята. Отказът от даване на разрешение не е нужно да бъде мотивиран и не може да бъде оспорван. Отказ може да бъде направен просто защото не сте симпатичен. Но когато носителите на ПИС са много, контролът върху тях е труден.  Затова те биват лишени от собствените им права чрез прехвърляне на правата върху узурпаторски организации за колективно управление на правата, които пък са обединени в световна организация. Контролът вече става лесен.

 Контролът се упражнява и чрез различните форми на финансиране по разни проекти, субсидии и т.н.

3. За да може някой да развие новаторския си гений, той първо трябва да бъде добре обучен, което обикновено не се случва в училище по стандартните общообразователни програми.

4. Мрежата в момента притежава огромен потенциал за самообучение на нейните потребители и по този начин способства за развитието на нови технологии. При това свободно. Мрежата не е само информация, мрежата е технологии. И точно тези технологии за развитие на мрежата най-бързо се изплъзват от контрола на властниците. Тези технологии  дават достъп до информация,  достъп до обучение,  достъп до развитие.

АСТА ще спъне развитието на технологиите. Това становище беше изразено многократно от специалисти и бизнесмени. Но нали това е целта на ACTA, SOPA, PIPA, както и цялата организация и правна уредба на ПИС– спъване и пълен контрол върху развитието на технологиите.

Контрол въру културата

Прост народ лесно се управлява!

1. Културата на едно общество е изградената ценностна система, тя е начин на мислене. Формирането на култура е един дълъг процес, свързан с историческото самосъзнание и традиции на народа и в нейното изграждане влияние оказват много фактори. Както вече казах, медиите имат огромна роля в този процес и те покорно са абдикирали от него. Друга важна роля играе образованието и качеството на това образование, а то у нас е разбито и сведено до степен “всяка “кифла” да си знае МОЛ-а”.

2. Друг, изключително важен за формирането на качествена култура, фактор са творците. Във всикки сфери. За никага не е тайна, че съществуващите отдавна във времето разни творчески съюзи, а сега организации за управление на правата, имат контролищата функция и в този смисъл играят ретроградна роля. Основната цел на тези организации е лишаване на творците от възможността сами да решават как да упражняват тези правата и свеждане на техните права единствено до получаване на трохички възнаграждение за авторския им труд.

3. Обществената роля на тези организации не е тази, която се афишира – обединения на творци за управление на техните права и защита на интересите им. Не! Тяхната роля е контрол върху културата, при това двупосочен. От една страна контрол върху потреблението, а от друга върху творците. Тези организации определят и контролират какво да се създава, кои автори да се популяризират и какво да се потребява. Естествено, неудобните и непокорните автори нямат място и са изхвърлени в канавката на културата. Щяхме ли сега да сме чували нещо за Ботев, за Вазов или някоя от революционните песни, повдигали духа на българина, ако тогава е имало такива организации!

4. Имат ли интерес българските творци от подписването на АСТА? Не. Защото вносът на защитени с ПИС обекти е много пъти по-голям от износа. (АСТА, меморандум, 2) “…то ще въведе нов международен стандарт, който надгражда Споразумението ТРИПС на Световната търговска организация (прието през 1994 г.). По този начин то ще донесе ползи за износителите от ЕС, които са носители на интелектуални права и работят на световния пазар, които понастоящем понасят щети…”

5. Мрежата дава свобода на авторите. Свобода да творят според собствените си възгледи. Свобода да стигнат лесно и бързо до своите потребители, до своята публика. Свобода да печелят по независим начин от труда си. Мрежата е свобода. За сега.

АСТА, SOPA, PIPA са само оглеждащото и опипвапващо вълните на народното недоволство връхче на огромната, тежко въоръжена ескадрила подводници на държавните управления, плуваща в мътните води на всеобщия контрол.

Те са признак на една дълга и трудна съвременна форма на безкръвна война. Война с народа. Целта е създаване на едно бездуховно, безпросветно и необразовано, изцяло консуматорско общество, поставено под пълния контрол на управляващите.

Достатъчно показателен е факта, че за да стане дадена държава членка на Световната търговска организация (СТО), трябва да подпише споразумението ТРИПС (Споразумение относно свързаните с търговията аспекти на правата на интелектуалната собственост),. А ТРИПС е в основата на АСТА. Има нещо много символично в тази абревиатура. Трипс е паразит по земеделските култури. А ТРИПС паразитира по обществените национални култури, хпи това силно инвазивен паразит, обхванал целия свят. Нормално е да се води борба за обезпаразитяване.

Не е случайно, че Русия, Китай и др. сили не се включват в АСТА.

Впечатление правят множеството совалки на държавни лидери в последните дни. Нямали нищо общо с подписването на АСТА. Но при тази клауза за секретност и тайна на подготовката до сега, не можем да вярваме на подобни твърдения.

АСТА надвисна като политическа гилотина над много правителства.

Това е само началото. Със сигурност в дълбочините ни очаква още нещо, затова трябва да остане будни и непримирими.

Ние сме единствената сила, която е в състояние да защити нашите права.

Ние сме народа !

Ние сме суверена.! 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: