АСТА и гнилостта на закона – Чии права всъщност защитава законът

7 Февр

1.  В няколко текста на  ЗАПСП е предвидено, че авторските права се упражняват само чрез организациите за колективно управляване на авторски права. (чл.21, чл.22а, чл. 40, ал. (8) ).

Авторите всъщност прехвърлят правата си  (пак по закон) на организациите за колективно управление на права, които стават титуляри , носители на правата.  Авторите, прехвърлили правата си ,  не могат вече лично да ги упражняват .  Те стават пионки в ръцете на организациите.  И дори и  да не са съгласни, те много трудно биха могли да създадат нова организация в дадения бранш. Защото трябва да се договорят с първата регистрирана организация. И дори и да постигнат някаква договореност, само едната има право да събира възнаграждения. Сами се досетете дали кокала се изпуска лесно  и каква е възможността за конкуренция в бранша.  На практика конкуренцията е задушена в самия зародиш.

2. Но в чл. 40, ал. (8) ЗАПСП законодателят стига много по-далеко. Той е предоставил право на съответната организация да упражнява чужди авторски права според собствените си правила. По закон са иззети правата на всички автори,  които не са членове на организация за колективно управляване на права.  

А според ХАРТА НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ злоупотребата с право е забранена !

Чии права всъщност защитава законът ?! Тези на авторите или тези на организациите за колективни управления, на продуценти, издатели и тем подобни смукачи, навъдили се около авторите ? И не създава ли точно правната уредба на авторските права, законова база за узурпация на същите тези права!  Отговорът е ясен, изводите оставям на вас…

И тук идва АСТА, въвеждаща затвор и големи санкции с оглед превенция  за нарушителите на авторски права.  

Дали ще откриете друга категория гражданскоправни отношения,  чието нарушение е обявено за престъпление ? 

Чрез АСТА се прави опит правата върху интелектуалната собственост, представляващи една категория граждански права,  да бъдат издигнати, приравнени и защитени до степента на защита на основните  исконни  граждански права и свободи.   При това в нарушение на европейското право.

Затова ратификацията на АСТА е опасна.  Затова казвам НЕ на АСТА !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: