СТОП АСТА ! Улицата ще крещи докато управляващите тайно ни предават

4 Февр

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪР ВЕЖДИ РАШИДОВ

Уважаеми г-н Рашидов,

Докато бяхте обикновен гражданин, харесвах и споделях Вашата гражданска позиция. Но за съжаление това се промени.

Да, г-н Министър! Улицата ще крещи, ще продължава да крещи все по-единно и все по-мощно, дотогава, докогато вие, управляващите се научите да не предавате народа си!

Нима не Ви е ясно, че АСТА означава нов  „Възродителен процес“ срещу който Вие винаги сте възставали явно и недвусмислено преди ?! Нима не Ви е ясно, че АСТА представлява геноцид срещу собственото ни население, срещу собствената ни икономика?!  Нима не Ви е ясно, че АСТА не подкрепя творците, а съмнителните организации, управляващи правата им?!  Нима това е територия, запазена само за някои творци ? Младите творци нима нямат право на популярност? Толкова ли е страшна създадената в нета творческа слава ?   Или целта е затваряне от масонски тип на едно общество от творци?   Нима не Ви е ясно защо преговорите по АСТА протекоха в пълно мълчание и тайна от гражданското общество?!

Не подкрепям ограбването на който и да било труд, не подкрепям кражбите и фалшификациите, но също така не подкрепям и прекомерната защита на едни категории права за сметка на други.  Не подкрепям законовото саниране на неоснователното обогатяване в полза на носителите на авторски права. Защото какво друго е при покупка на празни носители да заплащаме авторско право поради евентуалната възможност за запис на музика или др., за което записване, пак трябва да заплатим. По колко пъти всъщност дължим и заплащаме авторско право на един и същи обект?!  Не подкрепям и това, да нямаме право свободно и безплатно да прочетем в Народната библиотека една книга за развлечение. Защото точно такъв е смисълът на закона и точно такъв обем защита предоставя.

Г-н Рашидов, кога един човек със силна гражданска позиция променя възгледите си ? Защо Вие допуснахте тази  промяна ? Явно „задругата“ на властта се оказа по-силна от Вас.

Стана ясно, че това , т.нар. „търговско“ споразумение за борба с фалшифицирането нито е търговско, нито е насочено за борба с фалшифицирането.  То представлява явно вмешателство във вътрешното законодателство на една суверенна държава, каквато е България,  обслужващо големи корпоративни интереси.

Стана ясно, че всички текстове на АСТА са проблемни.  Намирате ли за приемливо с международен договор да се преурежда вътрешноправният ред на държавата ни ? Защото с влизане в сила на АСТА, ще се случи точно това. Още в Меморандума е заложено “ ACTA съдържа редица разпоредби в областта на наказателното правоприлагане … “ (6.)  АСТА  внася промени в цялата ни вътрешна правна система – гражданско, административно , наказателно право и процес.  АСТА въвежда презумпция за виновност. АСТА противоречи както на вътрешното , така и на европейското право в областта на  защитата на личните данни.  АСТА погазва  основни граждански права и свободи, прогласени както в нашата Конституция, така и в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Независимо в текстовете непрекъснато като лайтмотив върви препоръка за опазване на тези права, хвърлящ прах в очите и маскиращ общият смисъл и приложно поле на АСТА.  АСТА ни лишава дори от правото на справедлив процес.   АСТА противоречи на основни правни принципи.

АСТА ще лиши много българи от така необходимите им лекарства, защото просто няма да могат да си ги купят, ако не са генерични.

АСТА ще ни лиши от най-исконното ни човешко право – правото на достоен живот!

Затова улицата крещи. Крещи не само българската улица, крещи целият свят. Всяка секунда гражданин на света се подписва срещу АСТА  в световната подписка на avaaz.org – https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?slideshow )

Уважаеми господин Министър, българските управляващи все още имат възможността да излязат с достойнство от грандиозния гаф, който сътвориха с подписването на АСТА без широко обществено обсъждане,  от геноцида към собствения народ.  Вие, избраните от нас политици, все още имате възможността да докажете, че нашият избор не е бил грешка.

И начинът е един – оттегляне на подписа на България под АСТА и отказ за ратификация от всички народни избранници в Народното събрание.  

Спомнете си  „Приказка за стълбата“.  Нали вие бяхте едни от нас!

Бъдете достойни българи!

Нели Алексиева,

адвокат

Advertisements

3 Коментари to “СТОП АСТА ! Улицата ще крещи докато управляващите тайно ни предават”

  1. justauser февруари 4, 2012 at 20:25 #

    Dobre kazano 🙂

  2. Anti_Totalitarist февруари 15, 2012 at 23:49 #

    За мен най-скандалното е откритото допускане на вмешателство на „Търговците“ (шепа индивиди) в управлението на живота на огромни маси от хора на държавно равнище при твърдение, че системите на управление са „демокрации“.
    За мен това е открито купуване на политици, опит за налагане на Диктатура на U.S. kапитала над световното население (защото удара е тайно поготвян и координиран). Новия световен ред е вид робство в своята същност.
    Т.к. хората се организират вече в Интернет, ако там се удари, то всеки опит за протест ще може да се задушава още в зародиш и да се обезглавяват протестите. А ако заедно с това се прокарат и в други държави закони подобни на „патриотичния акт“, ръководителите на протест ще изчезват заподозряни в „тероризъм“. Това понятие ще може да бъде разширено и всяко инакомислие може да започне да се счита за вид тероризъм. След това … може да служим за батерии на Матрицата….

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: