Решение ли е решението на Бойко Борисов за частично ратифициране от НС на ACTA?

2 Февр

„Парламентът ще ратифицира АCTA, но с резерви“

„При ратифициране от Народното събрание на търговското споразумение АСТА (The Anti-Counterfeiting Trade Agreement) в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство.

За това са се споразумели на среща при премиера Бойко Борисов представители на ИТ сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ.“

Дали с тази, на пръв поглед добра новина, не се цели хвърляне на прах в очите ни и замазване на положението с тайната подписване на АСТА? Това не е решение на проблема.

1. Недоумение буди в мен това, че Конституцията ни провъзгласява независимост на властите. На фона на тази Конституция, Министър председателят, стоящ на чело на изпълнителната власт, се споразумява с представители на ИТ сектора за конкрентни бъдещи решения на Народното събрание (законодателната власт). Остава само да обещае и какви решения ще постановяват съдиите по въпроса – третата, уж независима власт (съдебната).

2. Как така ще се случи вътрешното ни право да има преимуществено прилагане пред европейското?! В момента, в който ЕС стане страна по АСТА, България ще бъде длъжна да прилага АСТА, а не вътрешното си законодателство. (По тези въпроси прочете становището на Нели Огнянова)

Европейското право има преимущество над вътрешното законодателство. Ако още имате съмнения по този въпрос, моля прочетете  Тълкувателно решение №2 от 22.03.2011г. на Върховен административен съд . То ще разбие всичките ви илюзии и очаквания, че държавната ни власт е променила отношението си по повод протестите срещу АСТА.

Ето кратка извадка от същото:

„1. Основен принцип на правото на Европейския съюз е приматът му над националното право1. Правото на Европейския съюз е с безусловно предимство2, в случай на противоречие, пред действащото национално право3.“

………………

1. Принципът на примата бе и изрично признат от държавите членки с нарочна декларация №17 към Договора от Лисабон за изменение на Договора за Европейския съюз и Договора за създаване на Европейската общност, Официален вестник, С 306 от 17.12.2007 г., в сила от 01.12.2009 г.“

3. По какви причини Премиерът ще се споразумява само с представители на ИТ сектора?! И дали тези представители са изцяло загрижени за защита на потребителските права, или основно за факта, че техният бизнес ще бъде напълно блокиран от нормите на АСТА и последващите ги законодателни промени? Защо в това споразумение не участват и организации, защитаващи потребителските ни права?! Все въпроси с ясен отговор…

4. Дали не е време да обърнем поглед към генезиса на проблема и да тръгнем към промени на дефинициите и обсега на защита на интелектуалната собственост – авторски, патентни и т.н. права?! Както и да се поогледаме какво свъщност се крие зад т.нар. “администриране” на авторските права и кой го осъществява?

В заключение:

Нека не се заблуждаваме. В настойчивите и до голяма степен тайни опити в световен мащаб да се прокарат крайно рестриктивните норми на ACTA, SOPA, PIPA и други подобни „тояги“, не става въпрос за защита на автори и права. Става въпрос за много пари, за  влияние и контрол,  както икономически, така и политически, в световен мащаб – над всичко и всички. Под благовидния предлог за защита на авторските права.

Тоталитарни и диктаторски режими ли? Ако ACTA бъде приет, по начина, по който е заложено и от тези, които се предвижда, тепърва ще разберем какво в действителност означава ДИКТАТУРА, МАСКИРАНА КАТО ДЕМОКРАЦИЯ!!! ACTA ще сбъдне най-лошите ни кошмари на фантастиките от  бъдещето за контрол над обществото! Във всички аспекти!

П.С. 11.02.2012 е обявен за ден на протест срещу новата стара „тояга“ ACTA.

Повече информация за протестните шествия тук: http://www.facebook.com/events/246513398758312/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: